Onderhoud van een zandbak

Ook een zandbak heeft af en toe onderhoud nodig. Als u onderstaande tips volgt, kunt u dit tot een minumum beperken.
 
Niet in de volle schaduw
Plaats de zandbak niet in de volle schaduw. Als de zandbak helemaal geen zon krijgt blijft het zand te lang vochtig en gaan er misschien planten of mos in groeien omdat het speelzand dan een goede voedingsbodem is.
 
Niet te diep
Zorg ervoor dat de zandbak niet te diep is. Maak de zandbak niet dieper dan maximaal 50 centimeter. Dat is wel zo veilig. Voor kinderen is het dan niet meer mogelijk om diepe kuilen of tunnels te graven die in kunnen storten. Zo is de kans klein dat ze onder het zand bedolven worden en gewond kunnen raken.
 
Niet eten in de zandbak
Laat kinderen niet eten of drinken in de zandbak. Etensresten en zoetigheid trekken ongedierte aan en vervuilen het zand in de zandbak.
 
Woel regelmatig om
U heeft langer plezier van het speelzand wanneer u het regelmatig omwoelt. In de zomermaanden doen uw kinderen dat vanzelf, ze spelen er per slot van rekening in. Schep het speelzand in herfst en winter ook eens om als er minder in gespeeld wordt en het buiten wat vochtiger is.
 
Goede waterafvoer
Zorg ervoor dat regenwater niet in de zandbak blijft staan. Dat kan door een ondergrond te kiezen die regenwater goed door laat. Breng bijvoorbeeld onder het anti-worteldoek een laag van grof rivierzand aan. Het water kan dan snel wegzakken.
 
Een deksel als bescherming tegen ongedierte
Dek de zandbak als deze niet gebruikt wordt af met een deksel. Hiermee voorkomt u dat honden, katten en ongedierte in de zandbak terecht komen. Ook beschermt een deksel tegen vochtige weersomstandigeden en vallende bladeren.
 
Leg anti-worteldoek op de bodem
Leg tussen de tuingrond en het speelzand op de bodem van de zandbak anti-worteldoek. Hiermee dicht u de onderkant van de zandbak af. Zo bederven wortels en bijvoorbeeld wormen het speelplezier van uw kinderen niet. Bovendien wordt het speelzand op deze manier niet vermengd met de tuinaarde en blijft het langer schoon.
 
Ververs het zand
Ververs het zand een keer per jaar, bij voorkeur voor het begin van het speelseizoen. Zie ook alles over spelen.