Speelzand voor uw zandbak

Als u een zandbak voor uw kinderen koopt, denk dan ook meteen aan het daarbij behorende speelzand. Als de zandbak eenmaal met speelzand gevuld is, houdt uw kinderen niets meer tegen om elke vrije minuut gravend en zandkastelen bouwend in de zandbak door te brengen. Veel online shops, die speeltoestellen van hout en zandbakken verkopen geven bij de productbeschrijving al aan hoeveel speelzand voor de vulling van de zandbak nodig is. Dat varieert natuurlijk van zandbak tot zandbak, afhankelijk van de maat en de hoogte.

Het juiste speelzand

Het is aan te bevelen om speciaal speelzand te kopen. Dat zand heeft de juiste korrelgrootte om goed mee te kunnen bouwen in de zandbak. Speelzand is verkrijgbaar in de bouwmarkt of bij daarin gespecialiseerde internet shops. Het bijzondere van speelzand is, dat dit al gereinigd is en een fijne korrel heeft. U hoeft zich dus geen zorgen te maken of speelzand schadelijke stoffen bevat. Bovendien laat het speelzand zich meestal eenvoudig van de kleding afkloppen. Er ontstaan geen lelijke vlekken. Bij de toepassing van bouwzand moet u daarentegen voorzichtig zijn. Dit zand is minder schoon en kan schadelijke stoffen, zoals gips, bevatten. Het heeft meestal een grovere korrel waardoor het minder geschikt is om zandkastelen mee te bouwen. Een mooi en voordelig alternatief voor speelzand uit de bouwmarkt is natuurzand. Zeef het natuurzand een paar keer voordat u de zandbak ermee gaat vullen.
Probeer eens verschillende zandsoorten uit. Als uw kinderen graag zandkoekjes bakken of met water willen spelen, dan mag het zand bijvoorbeeld niet te fijn zijn. U vindt zeker snel speelzand dat voor u en uw kinderen het meest geschikt is.

Vervang het zand zo nu en dan

Bekijk het zand in de zandbak zo nu en dan eens goed. Na enige tijd is het raadzaam om het complete speelzand een keer te vervangen. Hoe beter u het speelzand afdekt, als er niemand in speelt, hoe schoner het blijft en hoe langer uw kinderen plezier zullen hebben van het zand. Uitkomst biedt hierbij de zandbak met een dak of met een deksel. Zo is het speelzand beschermd tegen regen, vallende bladeren en de kat van de buren. Inmiddels zijn er al zandbakken met een beweegbaar dak dat tevens dienst doet als afdekzeil. Overdag kunnen uw kinderen in de zandbak spelen en zijn ze tegen de UV stralen beschut en 's nachts dekt u het speelzand af met hetzelfde zeil. Kijk ook onder onderhoud
 
Een goed idee is de inzet van anti-worteldoek. Het doek wordt op de grond onder het speelzand gelegd. Zo kunnen kleine storende wortels en wormen niet in het speelzand doordringen. Bij het graven stoot uw kind bovendien niet op de aarde en blijft het speelzand langer schoon.
 
Het mooie van een zandbak is dat uw kinderen maximaal speelplezier hieraan beleven en het onderhoud van het speeltoestel van hout weinig tijd vergt. Zo is de aankoop van een zandbak niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders plezierig.