Zandbak kopen: met de zandbak site een fluitje van een cent

U wilt een zandbak kopen? Hier vindt u een aantal zaken waar u op moet letten bij de aankoop:
 
Stabiliteit
Let bij het kopen van een zandbak op de belastbaarheid van de constructie. De zandbak moet stabiel en duurzaam zijn, want uw kinderen zullen erin graven en zandkastelen bouwen, maar ze zullen ook wel eens wat wildere spelletjes doen.
 
Weerbestendigheid
De zandbak die u koopt, moet weerbestendig zijn, zodat u er lang plezier van kunt hebben. U kunt de zware bak met zand natuurlijk niet bij elke regenbuitje naar binnen verhuizen. Naast een goede impregnering van het hout helpt ook een deksel, een dak of een zeil over de zandbak.
 
Zandbak hout
Hout is een prachtig natuurlijk materiaal voor speeltoestellen in de tuin. Als u een houten zandbak koopt, let er dan op dat het hout splintervrij is. Een beetje ruw oppervlakte van planken is normaal, maar gevaarlijke splinters zouden er niet moeten zijn. Schuurt u het hout in geval van twijfel nog eens op.
 
Bescherming tegen dieren: een deksel
Het is niet leuk als u het speelzand al meteen na de koop van de zandbak moet vernieuwen, omdat een kat of een hond het zand verontreinigd heeft. Koop u daarom liever meteen een zandbak met een deksel of met een in hoogte verstelbaar dak. Dan kunt u het zand beschermen tegen katten, honden en ongedierte.
 
Anti-worteldoek
Als u uw zandbak koopt, bestel dan meteen anti-worteldoek mee. Het doek wordt onder het speelzand gelegd en dicht de zandbak vanaf de onderkant naar boven af. Zo bederven wortels noch wormen het speelplezier van uw kinderen in de zandbak. Bovendien wordt het zand bij het graven in de zandbak niet met de onderliggende aarde vermengd en blijft het speelzand langer schoon. Hier vindt u nog enkele tips
 
Plaats in de tuin
Voordat u een zandbak koopt, moet u eigenlijk al weten waar u de zandbak gaat plaatsen. Daarvan hangt niet alleen de grootte van de zandbak af, maar ook of u een dak of andere zonnebescherming nodig heeft. Voor het geval u geen schaduw in uw tuin heeft, kunt u een zandbak met een dak kopen. Ze voorkomt u dat uw kinderen bij het spelen in de zandbak te lang aan de directe UV-straling blootgesteld zijn.
 
Onderhoud
Denkt u bij het kopen van een zandbak eraan, dat uw zandbak van hout af en toe wat onderhoud nodig heeft. Maak het hout zo nu en dan met een sopje schoon. In principe hoeft u een zandbak niet te verven, wanneer het hout geimpregneerd is. Als u de zandbak heeft geverfd, vernieuw dan de verflaag na enkele jaren. Dek de zandbak na de zomer af met een deksel om het zand te beschermen tegen vallende bladeren, regen en dieren. Vervang af en toe het speelzand en gooi het oude speelzand weg.